Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap A hovawart Nevelés

A hovawart helyes nevelése

E-mail Nyomtatás PDF

 - ...hát, nem kis munka... de korántsem lehetetlen

Hovawart kutyánk nevelése bizony néha embert próbáló feladat. 

Dehát, épp ezért válaszottuk azt a fajtát... azért, mert önálló, találékony, energikus, intelligens, ravasz, akaratos, tanulékony.

TANULÉKONY. Bizony. Csak néha éppen a saját feje szerint tanul. És néha mi emberek bizony nem vagyunk képesek a kutyánk, mi több a Hovawartunk fejével gondolkozni.

A tanulás-tanítás alapját az adja, hogy a gazda próbáljon meg a kutya fejébe is belelátni, az õ fejével gondolkozni, a dolgokat az õ értékrendszerébe elhelyezni, egyszóval, MEGISMERNI kutyánkat,  a kutyákat általában, és speciálisan Õt. Mert bizony a kutya nem ember. Néha több, néha talán kevesebb, de mindenképpen más. Tiszteletre és csodálatra méltó, de más. És ezzel a mássággal csak akkor tudunk jó viszonyban, gyümölcsözõen együtt élni, ha megismertük. Ne szégyelljünk hát tanulni, tanulni a kutyáról, életérõl, ösztöneirõl, múltjáról.

>Ha megismertük az Õ ösztöneit, szokásait, érdekeit kiismerni, képesek leszünk ennek megfelelõen jutalmazni.
JUTALMAZNI. Igen, a helyes tanítás-tanulás alapvetõ fogalma a jutalmazás, méghozzá a helyes jutalmazás. Ha ezt megtanultunk, már nincs más hátra, mint KÖVETKEZETESNEK, TALÁLÉKONYNAK ÉS FOKOZATOSNAK lenni, valamint egy cseppet KITARTÓNAK.

És ne feledkezzünk meg róla: gyakran próbáljuk meg magunkat beleélni kutyánk helyzetébe: mit érezhet most, mit ért abból, amit kérek tõle, hogyan reagál majd... gondolatban álljunk négykézlábra, és nézzük meg a helyzetet onnan is....TANULSÁGOS LESZ.  NE SZÉGYELLJÜK.

 Az alábbiakban néhány cikket találtok, részben fordítások, részben saját gondolatok, vagy továbbgondolások.

Kölyökóvoda - szívén viseli Ön kutyája fejlõdését?Egy Kutya 10 kívánsága az Emberhez
A tanítás eszközei - jutalmazzunk, de hogyan ?Az Állatokról
Segítség! Kutya a fotelban! avagy: mit tehetünk a túl domináns kutyával?Kiállítási tudnivalók
A nevelés és a kiképzés alapjairól
Helyesen neveli Ön kutyáját?
12 aranyszabály Gyerekeknek a Kutyákhoz.
Sokoldalú és igényes: az ObedienceAmit megtanulhatunk a kutyáktól
A házikutya  -  az ember társa 100.000 éve ?TTouch módszer   -   Az érintés nyugtató ereje

A cikkek sora természetesen bõvítésre szorul. Amennyiben tudsz olyan cikkrõl, ami erre az oldalra kívánkozik, vagy magad írnál valamilyen témakörben, szívesen várjuk gondolataidat, vagy a forrás megjelölésével az olvasott cikket.

Ha  a nevelésen túl van az ember, kezdödhet a kutya kiképzése!

A kiképzéshez kapcsolódó információkat itt találod.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésed van, vagy a gyakorlatban adódik probléma, emailben vagy telefonon is szivesen állok rendelkezésre, ha megtisztelsz bizalmaddal.
Kerekes Mária: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. tel: 20 335 1078