Hovawart Klub

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap A hovawart Tanácsok vevőknek

Tanácsok vevőknek

E-mail Nyomtatás PDF

Hovawart kölyök ajánlások

 

A kölyöklistában találhatók az aktuális almok, fedezések!

Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Aki egyszer kiskutyát szeretne vásárolni, annak minden kiskutya szép és aranyos. Sajnos ezt a jóhiszemûséget igen sokan kihasználják és nem megfelelõ kiskutyákat próbálnak a gyanutlan vásárlóra rábeszélni, ezért szeretnénk hazai és nemzetközi tapasztalatunkkal segíteni a kis hovit keresõknek, hogy boldog évtízedben legyen részük hû társukkal, inteligens barátukkal.

Milyen fajtát válasszunk?

 • Ha kedves látogató már itt jár, akkor gondolom, a fajtát nem szükséges bemutatni.
 • Okos,. megbízható, bátor,
 • kissé önfejû, de figyelmes
 • Tehát a Hovawart családtagként szeretné az életét élni, sok-sok kirándulással, "munkával", és nem zavarja õt az autózás sem.

Fiút vagy lányt ?

 • Szerintem a lányok családcentrikusabb és jobban alkalmazkodók, mint a fiúk. Kezdõ kutyatartóknak lány kutyát ajánlok, mivel a fiúkákkal serdülõkorban igen csak tudni kell bánni.
 • Lány kutyát könnyebb felnevelni, kezdõ kutyatartók kevesebb hibát tudnak véteni egy lánykutya növekedésében.
 • Tüzelés ? -Jó kerítés, séta nélkül ( nem csalogatni a fiúkat a ház köré), és nem jelenthet problémát. A fiúk hajlamosak tüzelõ lány után szökni, elcsavarogni - szerintem ez nagyobb veszély
 • Gyerekek mellé kell !! A lányok ajánlhatók inkább gyerekek mellé, kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek, jobban figyelnek a kicsikre
 • Egyszerre mindkettõt !! - Ez nem jó gondolat, mert nem minden kutya illik össze, természetében, vagy éppen genetikailag. A tenyésztõ általában szukát tart és mindig megkeresi a legjobb, a kutyához illõ vérvonalú párt. Soha nem szabad egyszerre venni egy pár kutyát, mert ez ellentmond a tenyésztés íratlan szabályainak, és nem tesz jót senkinek.
 • Nekünk fiú kell, mert az olyan nagy!!- Valóban, a fiúk nagyra nõnek, 66 cm-re, ez azátlagos marmagasságuk, és elég tiszteletet parancsoló a megjelenésük. A lányok kissebbek ugyan 4-5 cm-rel, de az Õ méretük is tiszteletet parancsoló, és könnyebb velük bírni.

Én lány-párti vagyok.

Hol vegyük ?

 • Ne piacon, vásáron.
 • Ne kereskedõtõl.
 • Ne szaporítótól.
 • Vásárolni egy ilyen értékes kiskutyát csak ellenõrzött, a fajta iránt elkötelezett tenyésztõtõl szabad. Mert csak így garantálható a fajta jó tulajdonságainak megõrzése, és a minõség.

Milyen korban hozzuk el?

 • A első két oltás után 8- 9 hetes kor után - célszerû a kiskutyát hazavinni. Ennél elõbbi elvitelt csak a szaporitók szeretnék, mivel az oltóanyag drága és a 8 hetes kis hovi már igen sokat eszik, tehát menjen a háztól. Sajnos már igen sok keserû történetet hallottam az ilyen kedves kis szõrgombócokról, kis macikról, amelyek nem tehettek róla, hogy oly korán meghaltak, valamilyen fertõzésben, vagy fiatalkorukat betegen élték meg, és a gazdi kiábrándult kis kedvencébõl.

Mennyit eszik egy ilyen nagy kutya?

 • Havonta kb 15 kg csúcs minõségû tápot, amely kb 10-15 ezer forintot jelent

Mennyibe kerül egy hovawart kölyök?

 • Ez egy nehéz kerdés. Sokmindentõl függ, de azt ellehet mondani, hogy kb.150-200 ezer Ft a mai reális ár. Vannak akik a kanokat többért, a szukákat kevesebbé adják - mondják nehezebb eladni, igy hát aki kant akar fizessen.
 • 150-200 ezer Ft egy 8 hetes, jó szülõktõl, elismert kennelbõl származó külföldi vérvonalú kiskutya, amelyik családban nevelt és büszke rá a tenyésztõje. Egy hovawart nemcsak attól hovawart, hogy nyert néhány kiállítást, hanem azért is mert belülrõl is az, és hogy hovawart legyen, úgy is kell nevelni már az elsõ naptól.
 • ( Mi például nem kérünk olyan hülyeségeket, hogy kiskutya visszajár, meg az elsõ alom...., szerintem ez gerinctelen pénzhajhász undorító dolog és csak azokkal lehet ezt megcsinálni, akik kezdõk és mindent elhisznek.)
 • Néha lehet kapni "olcsón" is mondjuk 6-8 hetes kölyköt oltás nélkül esetleg egy oltással- ez annyit ér mintha nem is kapott volna, tehát kár bele. Elkérhetnek érte kb. 50 ezret. És mi magunk ráköltünk kétszer ennyit és akkor jól jártunk?!
 • Van aki un. "felülbélyegzett törzskönyvvel" rendelkező kiskutyát kínál, nos ezt érdemes egy kicsit körüljárni;
  • A szülő nem rendelkezik az előírt minősítéssel" ebben az esetben a szülök, vagy valamelyikük nem szerepelt kiállításon, vagy nem ért el olyan eredményt, amely "alkalmassá" tenné tenyésztésre. Ilyen esetben a vásárló egy kicsit vakon választ, és el kell gondolkodnia miért is nem vitték a kutyát kiállításra.
  • "Korhatár alatti párosítás" ebben az esetben arról van szó, hogy a szülök, vagy valamelyikük nem érte el az ideális tenyésztésbe állatási kort, és igy lett tenyésztve vele. Ez kanok esetében nem biztos, hogy nagyon hátrányos, bár nem támogatható, szukák esetében pedig elítélendő állatkínzás. Nem biztos hogy vennék egy másfél éves szukától kiskutyát.
  • "Engedély nélküli párosítás" nos ez már nagyon rázós tud lenni, ez azt jelenti, hogy közeli rokonok párosításából származnak a kutyák, és a klub nem engedélyezte az ilyenfajta alom létrehozását. szoros rokontenyésztés igen nagy figyelemmel, és csak csúcs minőségű kutyák esetében képzelhető el. Ha az ember kiskutyát választ az ilyen alomból származó kölykökkel futja a legnagyobb rizikót.
 • Min spórolhat a tenyésztő?
  • Szomszédba viszi fedeztetni a kutyát, nem baj az ha nem volt kiállításon attól még hovawart. (BRAVÓ!)
  • 6. héttől a kiskutyák zabálnak és képesek kb40 dkg/koponya csúcsminőségű tápot megenni és ez bizony napi kb. 500 Ft/koponyát jelent és igencsak húzós 9 kiskutya táplálása.
  • Drága az állatorvos, meg az oltóanyag és néhány oltás spórolásával akár több 10 ezer Ft-is megtakarítható.
  • Jó minőségű féregirtó is drága és mondják - kár beléjük, majd a tulaj elviszi az állatorvoshoz.

Kedves vásárolni szándékozó, gondolja meg, hogy jár jobban!

Én sajnos már több emberrel beszéltem, és kért tanácsot mit tegyen, beteg a most elhozott 6 hetes kiskutya, és neki senki nem mondta, hogy 12 hetes korban szokás a kiskutyát elvinni, meg azoknál a tenyésztőknél drága. Sajnos erre a kiskutyára már 100 ezer Ft is ráköltött az új gazdi, és nem is biztos hogy helyrehozható.

(Szerintem nem érte meg, de spórolt a hölgy a vásárlás napján 50 ezer Ft-ot.)

Oltás és féregtelenítés

Kiskutyának 6 hetes kora után folyamatosan védőoltásban kell részesülnie

1. oltás /6-hét/ Parvo ellen Nobivac Parvo C
+2 hét Kombinált Nobivac DHPPi +Lepto
+2 hét Kombinált Nobivac DHPPi +Lepto
+2 hét Tetra-dog Nobivac DHPPi + RL
+2 hét Corona Corona
+ 6 hó Hexa-dog Nobivac DHPPi + RL

A kiskutyákat kölyökkorban féregteleníteni kell legalább háromszor, erre több speciális készítmény áll rendelkezésre, az oltási könyvbe be kell hogy jegyezve legyen az utolsó oldalon.

2-3 hét Kuma-Gél
5-6 hét Kuma-Gél
7-8 hét Drontál plus, vagy Cestal plus
9-10 hét Drontál plus, vagy Cestal plus
+ 6 havonat Drontál plus, vagy Cestal plus

Törzskönyv

A kiskutyáknak a bal oldali nyakbőr részén chip (egyedi azonosító) található. A chip azonosítója található meg a törzskönyvön oltási könyvben. Fontos, hogy az új tulajdonos az állatorvosával regisztráltassa a saját nevére és címére, hogy bekerüljön a PET VET DATA rendszerbe erről itt olvashat bővebben: www.petvetdata.hu.

Egyesületünk megjelöli az általa elfogadott kölykök törzskönyveit, oly módon, hogy azokat egyesületünk háromszögletű bélyegzőjével látja el.
Célszerű tehát olyan kiskutyát vásárolni, amely igazoltan elfogadott tenyészetből származik.

A törzskönyv tartalmazza az apa és anya kutya adatait, azok elért eredményét és a csipőizületi diszpláziára vonatkozó jelölést. A törzskönyv maga nem egy drága dolog, így tehát nincs olyan hovawart amely törzskönyv nélküli.

A törzskönyv nélküli hovawart sajnos nem biztos, hogy hovawart.

Tenyésztő felelőssége

Egészséges, szép és jól fejlett kiskutyák, amelyek elevenek, játékosak.