Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap A hovawart Egészség

Kutya egészségügy

E-mail Nyomtatás PDF

Oltások

A vásárolt kölyöknek az alapvetõ immunizációt már a tenyésztõnél meg kellett kapnia. A kutyákat parvovirus, hepatitis és leptospirosis ellen oltják. Ezek az elsõ oltások benne vannak az oltási könyvben, amelyet Ön a tenyésztõtõl kapott. Az oltásokat kéthetente kell ismételni. Az oltások idõpontjait és számát minden esetben állatorvosa szabja meg. A kutyát kb. 5 hónapos korában veszettség ellen is beoltják.

A kutyának minden évben ismétlõoltásokat kell kapnia. Ne felejtse el ezeket az ismétlõ oltásokat sem, mert csak egy helyesen oltott kutya ellenálló a folyamatos fertõzésekkel szemben, és képes ellenállni a veszélyes és sokszor halálos betegségeknek.

1. oltás /6-hét/

Parvo ellen

Nobivac Parvo C

+2 hét

Kombinált

Nobivac DHPPi +Lepto

+2 hét

Kombinált

Nobivac DHPPi +Lepto

+2 hét

Tetra-dog

Nobivac DHPPi + RL

+2 hét

Corona

Corona

+ 6 hó

Hexa-dog

Nobivac DHPPi + RL

Féregtelenítések

A tenyésztõ az Ön által elhozott kiskutyát már féregtelenítette néhányszor. Figyelje meg kutyája székletét, és végezzen õsszel és tavasszal rendszeresen féregtelenítõ kúrát. A kúra menetérõl és a használatos gyógyszerrõl állatorvosa tájékoztatja.

Ha a kutya sokat eszik, és mégis fogy, vagy nem hízik megfelelõ mértékben, könnyen lehet, hogy férgesség az oka.

A kiskutyákat kölyökkorban féregteleníteni kell legalább háromszor, erre több speciális készítmény áll rendelkezésre, az oltási könyvbe be kell hogy jegyezve legyen az utolsó oldalon.

2-3 hét Kuma-Gél
5-6 hét Kuma-Gél
7-8 hét Drontál plus, vagy Cestal plus
9-10 hét Drontál plus, vagy Cestal plus

+ 6 havonat

Drontál plus, vagy Cestal plus

Csípõizületi diszplázia (HD)

A csípõizületi diszplázia a csípõizület örökölhetõ, beteges elváltozása, ami minden kutyafajtánál, a kisebb testûeknél is elõfordulhat, elõfordulása mindazonáltal a nagytestû fajtáknál gyakoribb.

Akkor beszélhetünk csípõizületi diszpláziáról, ha az egyik vagy mindkét csípõizületben az izületi vápa nem korrekt kiképzésû, vagy súlyosabb esetekben egyáltalán nem képes arra, hogy a combcsontfejet körülölelje. A combcsontfej laposodásai is hozzájárulhatnak, hogy az izület nem tökéletesen mûködõképes. Ezen elváltozások nyomán általában a combcsontfej odanyomódik az izületi vápához, ami jelentõs fájdalommal, gyakorlatilag állandó izületi gyulladással és így mozgáskorlátozottsággal jár.

A csípõizületi diszplázia egy olyan betegség, ami tudatos tenyésztõi munkával leküzdhetõ és kiküszöbölhetõ. A hovawart fajta iránt érzett felelõsségbõl minden tenyésztõnek és a nem tenyésztõ kutyatartóknak is meg kell röntgeneztetniük kutyájukat, kb.2-3 éves korban szûrés céljából.

A szûrésre 15 hónapos kortól, végleges eredmény kimondására azonban csak 2 éves kortól kerülhet sor. Így, ha csak probléma nincs a kutya izületével, célszerû a szûrõvizsgálatot 2 éves kor után elvégeztetni.

A szûréshez szükséges röntgenfelvételt  állatorvosok végezhetik.  A felvétel elkészítése után azt a kutya eredeti származási lapjával együtt el kell küldeni az Egyesületünk által kijelölt állatorvosnak, aki  kiértékeli a röntgenfelvételt, és minõsíti a kutya csípõizületét. A minõsítés lehet: mentes, majdnem mentes, enyhe, közepes és súlyos. Hazánkban a mentes és majdnem mentes eredményekkel lehet tenyésztésbe venni hovawart kutyát. Bõvebb információ a diszpláziaszûrésrõl itt.

Enyhe, közepes és súlyos esetekben mindenkor konzultáljunk a tenyésztõvel és állatorvosunkkal annak érdekében, hogy a kutya állapotának megfelelõen módosítsuk annak táplálkozását, mozgását és életvitelét, hogy az esetleges betegségnek megfelelõ legjobb életet élhesse a kutya. A csípõizületi diszplázia helyes életvitellel és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kezelhetõ, de sajnos ma még hatásosan nem gyógyítható.

A röntgenvizsgálatot altatásban végzik, így figyeljen oda, hogy kutyája a vizsgálat elõtt 24 órával ne egyen, és az állatorvossal közölje hozzávetõleges súlyát, ami az altatószer adagolása miatt szükséges. A kutya ébredésével és az ezzel kapcsolatos teendõkre vonatkozólag kérje ki állatorvosa tanácsát.

A röntgenvizsgálat eredménye felkerül a kutya származási lapjára, és bevezetésre kerül a törzskönyvbe.