Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap A hovawart Táplálás

Táplálás

E-mail Nyomtatás PDF

Etetési útmutató kölyök és fiatal kutya táplálásához

Jegyezze fel magának, hogy a tenyésztőnél a kutya mit és mikor, hányszor kapott enni. Első időkben tartsa magát ehhez a rendszerhez. Ha másfajta tápot akar adni, mint amit kutyája eddig evett, lassan keverje a tápot az addig fogyasztotthoz hozzá, így elkerülhetőek az emésztési zavarok.

A kutyának szüksége van egy állandó étkezőhelyre, ahol nyugodtan és zavartalanul ürítheti ki tálját. Az etetőtál megemelése a kutya mellmagasságába hasznos, de nem kötelező.

A tápot (kivéve száraztáp) mindig kézmelegen adjuk. Az etetőtálat minden evés után tisztítsuk meg. Kb. 10 perc után vegyük el a kutya elől a tálat, ha maradékot hagyott benne, akkor azt is. Nyáron a maradékot tároljuk hűtőben, vagy dobjuk ki.

Erősen fűszerezett ételmaradékok nem jók a kutya táplálására. Ugyanez igaz a csokoládé, édességek, és hasonló ételféleségekre is. Az Ön kezében van a lehetőség, hogy kutyája egy jó evő, egy zabagép vagy egy koldus lesz-e.

Hovawartjának akkor ideális a tömege, ha Ön gyenge simogatáskor az oldalán érzi a bordáit. Kölyöknél és fiatal kutyánál a túlsúly a csontképződés zavarát okozhatja, felnőtt kutya állandó túlsúlya megemeli a betegségek iránti fogékonyságot, és csökkenti a várható élettartamot.

A végtagok állásának mindenkor egyenesnek és párhuzamosnak kell lennie. Ha kutyájánál X vagy O-lábúságra lesz figyelmes, kérje állatorvosa, a tenyésztő vagy a helyi tenyészfelügyelő tanácsát.

Kutyájának mindenkor álljon rendelkezésére friss ivóvíz.

A kölyöknek adhat száraztápot, felönthető száraztápot, konzervet és házi kosztot is. Javasoljuk legalább 50%-ban száraz táp adását.

A konzerv maradék húsokból, növényi fehérjéből, és egyéb adalékanyagokból áll. Tartalmaz ezenkívül vitaminokat és ásványi anyagokat is. A víztartalma kb. 70-80%

A konzervek emészthetősége nagyon jó, és a fehérjék is igen jól hasznosulnak. A konzervvel való etetés drágább, mint a száraztáppal történő, valamint a kiürült konzervdobozok jelentős szemétmennyiséget is jelentenek.

Egy házilag főzött koszt, amennyiben kiegyensúlyozottan van összeállítva, szintén lehet jó kutyája számára. Ilyen kosztot összeállítani azonban drága és időigényes, ha mégis erre szánja el magát, olvasson a szakirodalomban utána. Vigyázat: helyes házi koszt nem egyenlő a konyhai maradékkal!

A száraz tápok szárított húst, pelyheket és különböző gabonaféléket, zöldséget, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak kiegyensúlyozott összetételben.

A kutyák táplálásánál igen fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű zsír bevitelének. Állati eredetű zsiradékok nagyobb mennyiségben is gond nélkül felvehetőek a kutya számára.

Mivel a száraz táp romlandó, ezért a legtöbb termék sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint amennyit a kutya szervezete képes lenne felvenni. Ne feledje, hogy az A, D és E vitaminok is zsírban oldódnak és tárolódnak. A hidegen préselt olajak mind napraforgó vagy kukoricaolaj kiváló szállítói a telítetlen zsírsavaknak.

Ne etessen kutyájával több száraz tápot, mint amennyi a csomagoláson fel van tüntetve. A hovawart jól képes értékesíteni a tápanyagot, így rövid távon jól kijön akár még kisebb adag táppal is.

Gondoljon arra, hogy a "finomságok", mint szárított hús, szárított hal, füstölt orr, kutyasüti, stb…nagyon tartalmasak és kalóriában gazdagok.

Változtathatja időnként kutyája száraz eledelét, ügyeljen azonban arra, hogy a tápok beltartalma közel azonos legyen, így elkerülheti az emésztési zavarokat. Mindazonáltal ne változtassa túl gyakran száraztápját, mert ez nem vezet kutyája jobb étvágyához.

Ha kutyájának a száraz tápon kívül húst is akar adni, adjon neki kisebb fehérjetartalmú száraztápot. Csak hússal történő etetés hiányjelenségek fellépéséhez vezet. Minden húsételhez kiegészítőket kell adni, mint gabonafélék, vitaminok és ásványi anyagok. Az állati eredetű fehérje túltengése az ételben táplálkozási és növekedési zavarokhoz, valamint esetleg fehérjeallergia kialakulásához vezethet.

Soha ne adjon kutyájának nyers  sertéshúst vagy csontot!

Bizonyított, hogy a sertéseken kívül a vadhús, kecske és a bárány is meg tud betegedni az ún. Aujelszky-kórban. Kutyák és macskák, akik fertőzött húst esznek, kínok között halnak meg, anélkül, hogy az állatorvos segíteni tudna. Ezért csak forrázott vagy főzött húst adjon kutyájának. A lefagyasztás nem öli meg a vírusokat.

Az etetés gyakorisága

Kutya kora Etetés gyakorisága naponta
6 hónaposig 4
12 hónaposig 2-3
18 hónapostól 2
Öreg (7 év felett) 2-3

Egy egészséges felnőtt hovawart fel tudná venni a számára ajánlott tápanyagmennyiséget egy evés alkalmával is. Legújabb kutatások azonban azt javasolják, hogy etessük a felnőtt kutyát is kétszer, így elkerüljük a gyomor túlságos megtömését, ami az egyszeri etetés alkalmával esetleg gyomorcsavarodáshoz vezethet.

Gyomorcsavarodás esetén a gyomor bevezető és kivezető nyílásai elzárulnak, ami életveszélyes keringési zavarokhoz, a más és a vese károsodásához és a kutya halálához vezet. Gyomorcsavarodás esetén csak akkor van a kutyának esélye, ha 4 órán belül műtőasztalra kerül!

Ne engedje kutyáját evés után játszani, ugrálni vagy szaladgálni, mert tele gyomorral egyetlen rossz mozdulat is gyomorcsavarodáshoz vezethet. Evés után iktasson be kutyájának egy órás pihenőt a kutya helyén.

Jelentős testi megerőltetés (kerékpárral történő futás, kutyaiskola, játék) után ne etessük a kutyán azonnal, hanem kb. csak 1 óra múlva.