Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap

Kiállítási tudnivalók

E-mail Nyomtatás PDF

avagy kisokos kezdő kiállításozóknak

hozni:

  • kutya / szép kutya / gyönyörű kutya
  • itatótál / víz
  • pokróc / úgyse lesz hely leteríteni
  • lekötő
  • póráz, nyakörv
  • fésűk
  • juti-fali / lehetőleg felvágott, hogy ne legyen szomjas utána
  • oltási könyv 1 éven belüli veszettség elleni oltással
  • törzskönyvi másolat
  • visszaigazolás (megkaptátok már?)
  • biztosítótű a startszám rögzítéséhez

1) reggel: hajnali kelés. Kutyasétáltatás, pisilés, kakilás (addig senki nem indul el, amig ezen túl nem vagyunk), reggeli, a kutya már vacsorára is csak féladagot kap, reggelit meg egyáltalán nem. Korán oda kell érnünk a parkolóba, mert nekünk minél közelebb kell parkolni, mivel egy-egy kutyát az autóban hagyunk.

A bejáratnál oltási könyv és tetoválási szám ellenőrzés.

megfelelő kör megkeresése

Visszaigazolás bemutatása a körben, ahol a megkapjátok a startszámot.

Kutyák lekötése, konkurencia megtekintése. Félelem. Pisilés, kávézás, remegés, nekünk a Józsival veszekedés.

Jópofizás, lehetőleg nem túl hosszan.

Előkészületek: kutya megfésülése, aznap századszor. Vízhozás.

Nem árt az sem, ha a felállított árusító sátrak valamelyikében szép, nagy, feltűnő hovawartos vagy hovawartklubos kitűzőt vásároltok, ez jó benyomást tesz a bíróra. A hovawartklubos póló viselése szinte kötelező, de nagyon melegen ajánlott.

 

2) bírálatok kezdete: a körbe beszólítják az összes adott osztályos kutyát. Startszám szerinti sorrendbe kell felállni, lehetőleg kerülni az összeütközést más kutyákkal. Ha konstatálják, hogy sokan vagytok, és valószínű kisebb csoportokra osztják a kutyákat, startszám szerinti sorrendben.

Döntsétek el, ki viszi a kutyát, és aki a felvezető lesz, az gyakoroljon vele otthon naponta. A másik lesz a kutya hívója.

Startszám szerint egyszerre mindenki bemegy. A bíró és segédje körbemegy, és minden kutyának megnézi a tetoválási számát (jó, ha tudjátok fejből, valamint ha a kutya füle tiszta), valamint a fogazatát. A fogmutatással néhány bírónál elvághatja az ember magát, tehát kéretik ezt sokat gyakorolni. Csak a kutya ínyét kell elhúzni a fogai elöl, a bíró megnézi elölről és két oldalról, majd finoman ki kell nyitni a szájat, hogy a hátsó fogakat is megnézhesse. Van olyan bíró aki ezt megcsinálja: ha nekiáll, akkor hagyjátok, általában ügyesen csinálják. Ha nem áll neki, akkor bizony neked kell megmutatni a kutya fogát. Vigyázz, hogy nagy igyekezetedben ne hajolj a kutya fogsora és a bíró feje közé, mert ebben az esetben bizony semmit sem fog látni.

Miután a bíró az összes kutya fogát leellenőrizte, kér 1-2 kört lassú futásban az egész csoporttól. Amire figyelni kell:

- a kutya kell, hogy szépen fusson, nem Te. Azaz, Te igazodj az ő tempójához, ne ráncigáld, ne vonszold, ne rángasd.

- nem fontos, hogy a kutya láb mellett fusson. nyugodtan futhat egy kicsivel mögötted, így legalább a bíró csak a kutyát látja, a Te lábaid nem zavarják a képet.

- a póráz lehetőség szerint mindig legyen laza. Így a kutyának alkalma van saját tempóját megőrizni, és a kutya mindig a saját tempójában fut a legszebben.

- a futás lassú futás: ügetés. Nem túl gyors, száguldás, vágta, és nem lassú poroszkálás. Közepes gyorsaságú, kényelmes, elegáns, könnyed, szinte suhanó, hosszú, kimért nem kapkodó lépésekben. Fontos, hogy áradjon a nyugalom és a jó érzés a kutya mozgásából. Elnyújtott, hosszú léptekkel fuss lehetőleg a kutya előtt egy kicsivel, határozottan. Nem kell a kutyát folyton nézned. Az előtted levőt nézd, hogy ne fuss túlságosan rá, kb 1,5-2 m. távolságot tarts. Ez fontos. Ne hagyd, hogy a kutya üldözőbe vegye az előtted haladót (ez különben nem jellemző)

- ha a kutya tempóját korrigálni akarod, ne ráncigáld vagy húzd folyamatosan, hanem 1-1 kemény, hirtelen rántással add tudtára, hogy más tempó vegyen fel. Ez érvényes arra, ha lemaradna, lelassulna, és arra is, ha nagyon előretörne. Lendületes, de egyforma tempójú, folyamatos haladásra törekedjetek.

- Ne hagyd, hogy a mögötted levő túl közel kerüljön hozzád. Ha túlságosan rád futna, annak 2 oka lehet: béna, és nem bír a kutyájával, vagy bunkó, és pontosan tudja, hogy a Te kutyádat az zavarja és kizökkenti, ha hátulról egy idegen kutya ráfut. Ne hagyd, hogy megzavarjon ezzel, futás közben fordulj hátra és nyugodtan, határozottan kérd meg: kérlek tarts távolságot!

- ha az előtted lévő annyira lelassul, hogy Te a tempódat már egyáltalán nem tudod tartani, előtte nagy űr keletkezik, és szemmel láthatólag feltartja az egész sort, szépen udvariasan kikerülve előzd meg és fuss tovább. Nem fontos elkezdeni rohanni, hogy felzárkózz, kicsit futhatsz gyorsabban, de az a fő, hogy a saját tempódat tartani tudd.

- A futásnál mindig vigyázzatok arra, hogy a kutya a farkát ne csapja fel az égbe. A szabályos magasság a hátvonal meghosszabbítása, addig nyugodtan felemelheti, annál sokkal följebb kunkorított farok már hiba. Ha kunkorítja a farkát, akkor valószínűleg elkezdte túlságosan élvezni a futást, valószínűleg lassítani kell, akkor lejjebb ereszti majd. Erre nagyon figyeljetek, fontos lehet.

 

A csoportos futás után a bíró egyesével kezdi bírálni a kutyákat. Ekkor mindig csak 1-el foglalkozik, ebben az időben nyugodtan lazíthattok, a kutyával együtt. A kutya nyugodtan lefekhet vagy leülhet, hadd pihenjen. Figyeljétek a bírót, hogy miként bírál, szemmel láthatólag mit szeret és mit nem.

 

3) Mikor a közvetlen előttetek levő kutya kerül bírálatra, akkor állítsátok fel a kutyátokat, ébresszétek fel, játszatok vele egy kicsit, legyen vidám, jókedvű, energikus. Egy finom falatot is megmutathattok neki, hogy tudja, valami finom vár rá.

Bíró bácsi / néni odaint benneteket.

- Köszönni. Ezt sokan elfelejtik, sok bíró sem igényli. Ti azért köszönjetek határozottan, ha Nő viszi a kutyát, ő mosolyogjon is!!!

- Először megkérdezik, hogy mennyi idős a kutya ,

- Ezalatt a másik, aki nem a kutya felvezetője, már régen elhelyezkedett azon a bizonyos ponton, ami valahol a bíró és a kutya vonalának meghosszabításán van. Lényeg, a kutya úgy álljon, hogy a felvezető és a bíró között van, oldalt a bírónak !!!, kicsit rézsútosan, a feje pedig arra néz, amerre a másik gazdi van. A másik gazdi halkan (!) cukkolja a kutyát, éppen csak annyira, hogy az szépen kihúzza magát, és felemelt fejjelt, kihúzva magát figyeljen. Ha ezt sikerül összehozni, az nagyon ideális, mert ekkor a felvezetőnek semmi dolga sincs, csak a pórázt tartani. A pórázt nem kell magasra tartani, sem megfeszíteni a kutya nyakán. Ha a kutya nagyon beindul a kinti gazdira, akkor egy kicsit visszafeszítheted a pórázzal, de ezt a kinti gazdinak kell észrevenni, és felhagyni rövid időre a cukkolással. Ezt a részét nagyon kéne gyakorolni. Ha ez megy, akkor gyönyörűen áll, ha nem sikerül, akkor a felvezető nekifoghat, a kutya lábait rakosgatni, fejét felemelni stb.

- Amire a beállításkor figyelni kell:

- mellső lábak ne legyenek túl közel egymáshoz (szűk állás)

- ne legyenek túl távol se (tág állás)

- az ideális az, ha a mellkas szélességében egyenesen, párhuzamosan futnak le.

- hátsó lábak inkább egy kicsit tágabban álljanak, semmiképpen se közel egymáshoz, mert ettől a kutya instabil, és inogni fog, illetve mindig ellép.

- figyelni kell a hely adottságaira. Amennyiben gödrös a terep, úgy figyelj arra, hogy mindig az eleje legyen a dombon, és a hátulja a gödörben. Sohasem fordítva, mert az nagyon csúnya!

- van olyan bíró, aki nem szereti, ha a kutyát nagyon állítgatja a gazdi. Ezek azt szokták kérni, hogy a kutyával mozduljanak ki a beállított pozícióból, azaz lépjetek egyet előre. Ha egy nagy, határozott lépést teszel előre, akkor valószínű a kutya is szépen lép utánad, ha eltötymörgöd a kilépést, akkor nem fog többé szépen állni. Ezt is gyakorolni kéne. Ha látod, hogy a kutya rosszul áll, nyugodtan nyúlj hozzá, és igazítsd meg a lábát.

- Jó módszer még a kutya beállításához, hogyha körbevezeted a hátad mögött, és lendületből állítod meg magad előtt. Ha mozgás közben hirtelen áll meg, valószínűleg szebben fog állni, mintha folyamatosan lassítana, tudva, hogy most mindjárt meg kell állni.

- Ha a kutya a bírálat alatt előnytelenül elmozdul, ne próbáld meg az összes lábait egyesével a helyére rakni, úgysem fog sikerülni. Pörgesd körbe magad körül, és lendületből állítsd meg, vagy lépj vele előre néhány lépést, és úgy állítsd meg egy finom pórázrántással.

- A kutyának nem kell szoborként merednie az egész bírálat alatt. Nyugodtan léphet 1-2 lépést előre, lényeg az, hogy utána megint szépen álljon. Ha csúnyán áll meg, semmiképpen se hagyd úgy, addig léptesd, amíg nem áll jól.

- Ne idegeskedj !!! Ha Te ideges vagy, a kutya is ingerült lesz, nem áll meg nyugodtan, folyton ellépked, kapkodó lesz. Ha te nyugalmat tudsz erőltetni magadra, a kutya is szépen fog állni. Ez az, amit nagyon könnyű mondani, ám nekem sokszor még a mai napig sem sikerül megcsinálnom. Remélem, nektek jobban megy majd.

- Amíg a bírálatra várakoztok, nézzetek meg néhány felvezetőt. Az ő hibáikból vagy jó példáikból sokat lehet tanulni, illetve kiderül, hogy mit kíván a bíró.

 

4) Az állásban folytatott bírálat után mozgást kér a bíró. Ez először általában egy kör. Mielőtt elindulsz, hívd fel a kutya figyelmét magadra, szólítsd nevén, mondd, hogy lábhoz vagy bármit, lényeg, hogy nehogy elkapkodd. Várd meg, amíg a kutya rád koncentrál, te koncentrálj a futásról leírtakra, a bírónak van ideje, majd vár. Közepes tempójú futás, hosszú, nyújtott, kiegyensúlyozott lépésekben, a kutya tempójában. Amire figyelni: kiegyensúlyozott tempó, szépen ívelt kanyarok, a lendület megtörése nélkül, faroktartás. Ha úgy érzed, hogy szépen fut a kutya, nyugodtan futhatsz 2 kört is, mintha nem vennéd észre, hogy a bíró már megállított. Ha a kutya elrontotta az első kört, és csak az utolsó néhány lépésben találta meg a tempóját, ne állj meg semmiféleképpen, fuss még egy kört nyugodtan, ott már mutatós lesz a kutya. Az elrontott körnél ne vedd észre, hogy a bíró meg akar állítani, ha úgy érzed, hogy belejön a kutya, mindenképpen fuss még egyet, megállás nélkül, mintha azt hinnéd kettőt kell futni!

Körbefutás után van, hogy egyenes vonalon történő előre-hátra futást kér a bíró. Itt azt nézik elölről és hátulról, hogy a kutya lábai párhuzamosak e futás közben. Itt inkább fuss egy kicsit lassabban, mint a körbefutásnál, akkor valószínű, hogy jobb benyomást keltesz. Figyelni kell arra, hogy a bírótól elindulva egyenesen haladj, és visszafelé pedig elé érkezz. Abban az esetben, ha ő időközben ellép a helyéről, arra a pontra érkezz, ahonnan elindultál.

A bírálat végén, a futás után igyekezz a futásból visszatérve még egyszer jól megállítani a kutyát, de ez már sok vizet nem zavar, majd a bíró elküld a sor azon végére, ahol a már lebírált kutyák állnak.

 

Az összes kutya bírálata után visszahívják a kitűnő minősítést kapott kutyákat.

A kitűnő kutyák közül választják ki a 4 legszebbet. Általában egy pillanatra megszemlélik a kitűnő kutyákat állásban, ekkor illik gyönyörűen állni, majd futtatnak néhány kört, és közben, akire rámutat a bíró, az megáll és figyeli , hogy a bíró kiküldi, félreállítja, vagy a kör közepébe kéri. Mire 4 kutya marad, lehetséges, hogy a bíró még egyszer megállítja a kutyákat, és állásban megint nézi őket egy kicsit, ekkor illik csodálatosan fantasztikusan jól állni (a világ szeme a kinti gazdin van!!!, ez az ő felelőssége!), majd a kutyák ismét futhatnak 1-3 kört. Amikor már csak 4 van,. lehet kezdeni örülni, és még inkább baromira odafigyelni, hogy miként futtok, . Innentől kezdve a bíró kijelöli a 4-et, majd a 3-at, rámutat, és odamutat a táblára, ami mögé állni kell, a többiek közben csak futnak, csak futnak, végül a 2 es és az 1egy jelű tábla mögé is kutya kerül. A bíró körbejár, közli a sorrendet, gratulál - kézfogás, megköszönés-, adott esetben indokol, - minimum úgy csinálsz, mint akit érdekel -, és illik a többi helyezett kutyának is gratulálni. Hát, ha idáig eljuttok, akkor a kiállítás után jó kedvűen lehet hazamenni..

K.M. Vissza