Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap

TTouch módszer

E-mail Nyomtatás PDF

Az érintés nyugtató ereje

Kutyáink sokszor érthetetlenül viselkednek. Túlságosan aktívak, vagy éppenséggel melankolikusak. Agresszívek vagy kifejezetten félénkek, anélkül, hogy a gazdák tudnák, vajon mi okozza ezeket a furcsa, szokatlan viselkedésformákat. Egyszer csak kialakultak, és úgy tunik, nehéz megszuntetni oket. Mi a teendo? Vannak kutyaiskolák, kutyapszichológusok, állatorvosok, kutyakiképzok és tanácsadók, akik a maguk módszereivel mind-mind megpróbálkoznak segíteni a bajon. Mi most magának a gazdinak, mint a leginkább illetékesnek mutatunk be egy lehetséges és házilag is kivitelezheto orvoslási módot.

Mi a TTouch?

A touch angol szó: érintést, megfogást, hozzáérést jelent. A társas tudományok, a viselkedéstudomány tisztában van azzal, hogy az érintésnek nagy szerepe van mindenféle társas érintkezésben. Az érintés módja, ideje, idotartama, milyensége, gyakorisága és egyáltalán létrejötte igen sokat elárul egy kapcsolatról. Ez az emberre éppúgy vonatkozik, mint más, szociális körülmények között élo állatra.

Az ember-kutya kapcsolatban kiemelkedo jelentosége van az érintésnek. Tudatosan vagy ösztönösen, de mindenki alkalmazza az érintés jutalmazó, nyugtató erejét kutyája nevelése vagy kiképzése során. Azt azonban valószínuleg kevesen tudják, hogy az érintés, mint az egyik legegyszerubb módszert, tudatosan alkalmazva sokkal többet is elérhetünk, mint azt gondolnánk. A módszert kidolgozójáról, Linda Tellington-Jonesról nevezték el TTouchnak.

Terápia

A TTouch vagy a Tellington Touch egy finom módszer, mellyel a viselkedési problémákkal küzdo állatoknak segíthetünk abban, hogy megtalálják régi egyensúlyukat, és pozitív módon megváltoztassuk viselkedésüket.

Azoknak az állatoknak is jót tesz a TTouch, akiknek nincsenek viselkedészavaraik, alkalmazásával ugyanis erosödik a kötodés a kutya és gazdája között.

A TTouch valójában egy az ujjvégekkel végzett körkörös mozgás, amely az állat borét különbözo helyeken és fogásokkal érinti. A nyomás erossége és az ujjak állása variálható, ezáltal nyújtható teljesköru "masszázs" kedvencünknek; az egész idegrendszert befolyásolhatjuk, és új utakat nyitunk a kutya számára a reagálásra. Az akupresszúra, az akupunktúra, és egyéb osi gyógyítómódszerek (kézrátevés) állnak rokonságban a TTouch módzserrel, és ugyanazon az alapon muködnek és hatékonyak.

Nem csak érintés

A TTouch módszer azonban nem csak simogatásból és masszírozásból áll. A körkörös érintések mellett a speciális pályán végzett munka segíti elo, hogy a "beteg" megtanuljon koncentrálni, visszaálljon az összhang o és gazdája között, s a sikeres munkavégzés során visszanyerje saját lelki egyensúlyát is.

A kulcsszó: a sikeres munkavégzés.

Napjainkban ugyanis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kutya nem csupán dísztárgy vagy kedvenc, hanem munkavégzésre képes egyed, amely igényli is a feladatot és a foglalkozást. A hiperaktív, agresszív vagy félénk kutyák többségénél feladatnélküliséget, céltalanságot, unatkozást diagnosztizál a TTouch kurzus vezetoje. A kutya magabiztosságát, kiegyensúlyozottságát és önértékelését a sikeres munkavégzéssel lehet visszaadni. A TTouch módszer egy speciális akadálypályán dolgoztatja a kutyát, mely akadálypálya leküzdésénél nem a gyorsaság a fontos, hanem az , hogy kutya és gazdája egyaránt a feladatra (s ezáltal egymásra) koncentráljon, és ezt tökéletesen precízen kivitelezze. Amennyiben egy feladat túlságosan nagynak bizonyul, úgy azt apró lépésekre bontva kell megcsinálni, több szakaszban, míg végül a kituzött célig el nem érnek. A kutyát úgynevezett "postagalamb" pozícióban vezetik; ami azt jeleni, hogy a kutya két oldalán két kutyavezeto fog egy-egy a nyakörve csatlakoztatott pórázt. A kutyát csak az egyik személy vezeti, a másik csak azért van ott, hogy a kutyának a biztonság érzését nyújtsa, és adott esetben finoman segítse a pár munkáját.

Dicséret

A gyakorlatok között a pályán minden esetben dicsérettel halmozzuk el a kutyát. A kedveskedo, dicséro szavakat TTouch-érintések kísérik, ezzel oldjuk fel a kutya feszültségét, mely a munka során keletkezett. A kutyának éreznie kell, hogy a dolgát mesterien végezte, és a gazdája nagyon büszke rá. A jól végzett munka, és az azt kíséro dicséretek nyomán fantasztikus megfigyelni, hogy miképpen nyerik vissza a "páciensek" lelki egyensúlyukat, önbizalmukat, magabiztosságukat, miképpen no teljesítoképességük.

A TTouch alkalmazásával csoportos munkát is lehet végezni. Ennek során a kifejezetten agresszív egyedeket dolgoztatják különbözo távolságban, és amint azok egyre jobban az elvégzendo feladatra koncentrálnak, észre sem veszik, hogy közelebb kerülnek egymáshoz, és mire olyan közel kerülnek, hogy a szorük összeér, már egyikük számára sem a morgás a fontos, hanem a feladat, melyet az emberrel összhangban pontosan kell kivitelezni, s melynek elvégzésére fordított energiát a jutalomképpen járó simogatás pótolja.

A TTouch módszerrel "gyógykezelt" állatok élete újra értelmet nyer, önbizalmuk, teljesítoképességük megerosödik, megtanulják azokat a fölös energiákat értelmesen levezetni, melyek korábban a problémás viselkedéseket okozták.

A megfeleloen megválasztott érintés fokozza a bizalmat és a bensoséges viszonyt kutya és ember között, a közös idotöltés pedig új, értelmes utakat nyit a felgyülemlett energiáknak. Érdemes kipróbálni, iskola hiányában akár házilag is.

K. M.

Vissza